vineri, 22 februarie 2013

Un Dragobete apus



Se apropie Dragobetele!
Inimioare, ciocolata, flori, felicitari si multe sarutari, cam asa s-ar caracteriza Dragobetele modern. 
Dar de unde provine aceasta sarbatoare si cum petreceau inainte romanii.

Dragobetele se sarbatoreste la sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie; datele variaza in functie de zonele tarii (24 si 28 februarie; 1 si 25 martie), dar si din cauza confuziei dată de cele două calendare (iulian și gregorian).

Fiul Babei Dochia, Cap de Primavara sau Cap de Vara - aproape toate denumirile pentru aceasta sarbatoare sunt luate dupa numele din slava veche a sarbatorii crestine "Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul". Aceasta sarbatoare a fost preluata de romani, ca si in cazul altor sarbatori din calendarul popular. O alta explicatie a numelui vine tot de la doua cuvinte vechi slave "dragu" si "biti", care s-ar traduce prin expresia "a fi drag".

Obiceiuri vechi de Dragobete
In dimineata zilei de Dragobete, fetele si femeile tinere strangeau zapada pentru a se spala pe fata si pe par. Fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si mergeau prin paduri cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei si viorele, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu